METIS zapošljava i u krizi

Zagreb, 24. lipnja 2020 - Društvo za gospodarenje otpadom METIS d.d. godišnje ulaže dva milijuna eura u razvoj poslovanja, a da postoje stabilne nacionalne strategije razvoja sektora ulagali bi i više, kazala je Marija Stanić, predsjednica uprave društva prilikom intervjua 1na1 koji je s njom, u sklopu konferencije 9. Croatia Waste Expo 2020. vodio Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.


METIS posluje već 72 godine na tržištima Hrvatske, surađuje sa brojnim partnerima EU te u Kini i SAD-u, a Marija Stanić gotovo cijeli svoj radni vijek je provela upravo u METIS-u - posljednjih 10 godina kao voditeljica financija, da bi početkom ove godine preuzela funkciju predsjednice Uprave.


Iznimno ponosna na dosadašnji razvoj METIS-a, Stanić je posebno izdvojila da je riječ o jednom od pozitivnih primjera privatizacije u Hrvatskoj - od gradskog poduzeća Otpad je 1992. stvoreno dioničko društvo koje je danas u mješovitom vlasništvu malih dioničara, sadašnjih i bivših zaposlenika društva, te C.I.O.S. Grupacije, vodeće grupe za gospodarenje otpadom u regiji.


METIS je poslovnu 2019. završio sa 164 zaposlena, a zadnjih mjeseci, i tijekom pandemije Covida-19, zaposlili smo dodatnih 62 te sada imamo ukupno 240 radnika”, kazala je Stanić dodajući da je kompanija proteklu godinu ostvarila ukupan prihod od 227 milijuna kuna.


Na upit je odgovorila kako smatra da nepostojanje energana na otpad predstavlja veliki nedostatak  u hrvatskom sustavu gospodarenja otpadom. „Dugo sam u ovom biznisu, znam da se kod nas već 30 godina govori o izgradnji energana, a nije napravljeno ništa. Sirovine konstantno izvozimo u Austriju i druge zemlje koje nemaju problema s time da u centrima svojih metropola imaju učinkovite energane koje iz otpada proizvode energiju, a ne smetaju nikome”, ocijenila je Stanić.


Ustvrdivši još jednom da razvoj kružnog gospodarstva u Hrvatskoj ide dosta sporo, Stanić je kao jedan od razloga navela i činjenicu da je najveći dio komunalnih tvrtki u javnom, gradskom i općinskom, vlasništvu, a to pak znači da su  trome u djelovanju i spore u odlučivanju te prilagodbi na nove okolnosti. S druge strane, za zainteresirane velike privatne investitore veliki je problem da se stalno mijenjaju strategije gospodarenja otpadom, a čemu u Hrvatskoj svjedočimo gotovo sa svakom novom političkom garniturom, smatra predsjednica Uprave Metisa.


Samo rad od malih nogu, učenje od vrtićkog doba, može mijenjati svijest. I samo tako mijenjajući se moći ćemo se približiti misiji kružnog gospodarstva s nula otpada za odlaganje. „Znam da je to u realnosti nemoguća misija, jer svi mi samim našim postojanjem proizvodimo otpad, ali moramo težiti da što veći dio toga otpada ponovno oporabimo”, poručila je predsjednica Uprave METIS-a Marija Stanić govoreći na 9. Waste Expo 2020.