Održana 30. ekološka akcija Think Green – Opatija 2023.

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima: C.I.O.S. grupa, Metis d.d., INA d.d., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy uspješno je realizirao jubilarnu 30. ekološku akciju Think Green u Opatiji.

 

U jednodnevnoj akciji čišćeno je područje oko opatijskog mula (Zert). Iz mora je izvađeno ukupno 3.760 kilograma raznovrsnog otpada, od čega najviše staklenih boca, električnih kabela, 50-ak automobilskih i kamionskih guma, izgubljenog ribolovnog alata, metalnih i plastičnih konstrukcija te ugostiteljskog namještaja.

 

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika Metisa (Viktorije Vlahov Šustar), Ane Puž Kukljan iz TZ Opatija, Marije Kos iz korporativnih komunikacija i marketinga INA d.d., Sejle Kerenović (direktorice) i Gorana Grbe (brand managera) tvrtke Montre (Seiko Hrvatska) te Sanje Škorić, predstavnice Društva „Naša djeca“ Opatija i dopredsjednice DND Hrvatska te ravnateljice Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, Alessandre Selak koja je zahvalila što je odabrana baš lokacija Opatije i čestitala na jubilarnoj 30. akciji.

Predstavnici poduzeća, a ujedno i partneri projekta zahvalili su ronilačkom klubu Roniti se mora što ih je prepoznao kao dobrog i ekološki odgovornog partnera, a čelnici svih poduzeća najavili su suradnju s klubom i u nadolazećim akcijama. Pritom su naglasili kako im je čast podržati akciju Think Green jer su upravo takve akcije važne, ne samo za očuvanje našeg podmorja i obale koja je među najljepšima na svijetu, nego i za sve članove našeg ekosustava, za sve nas.

 

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA d.d. i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija. Sponzori ove akcije bili su: Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Montre, Seiko, Germania Sport, Fast food Buddy's, Suza destilerija, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, IPL ART, JVP Opatija, Društvo „Naša djeca“ Opatija, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), a medijski pokrovitelji SCUBAlife, Morski.hr te ScubaSkener.

 

U jubilarnom izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 139 ljudi. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb,  Aquanaut, KPA 3. Maj, DVD Drenova iz Rijeke, DSR Jadranovo, JVP Opatija, KPA Adria iz Kraljevice, KPA Amfora s Raba, KPA Karlovac, KPA Vodomar iz Duga Rese, KPD Ina Kostrena, RK Agramsub, RK Geronimo Zagreb te djeca iz Društva „Naša djeca“ Opatija.

Inače, prošle je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je iz našeg mora, rijeka i jezera izvađeno više od 33 tone otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je ove godine dobitnik nagrade Ponos Hrvatske pa svoju tradiciju nastavlja i u ovoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

 

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša. Tako su se ove nedjelje akciji čišćenja podmorja pridružila i djeca Društva „Naša djeca“ Opatija koja i inače, djelujući kroz Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša i tijekom cijele godine prikupljaju i analiziraju otpad s lokalnih opatijskih plaža. Tijekom ekološke akcije organizirana je i likovna radionica na kojoj su djeca od prethodno prikupljenog organskog otpada (komadi naplavnog drveta) izrađivala likovna djela pod skupnim nazivom „Morske ćakule“.

 

Po završetku čišćenja na ovoj ekološkoj akciji djeca su u more ubacila eko kugle s efektivnim mikroorganizmima kako bi dodatno oplemenili morsku vodu. Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama pročisti i dodatno oplemeni oko metar kvadratni morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni, niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces oplemenjivanja morskog dna.

 

U sklopu akcije doktor Mario Franolić (specijalist hitne medicine, liječnik podvodne i hiperbarične medicine) održao je predavanje o najčešćim ronilačkim oboljenjima, prevenciji i prvoj pomoći roniocima te predstavio novoobjavljeni “Medicinski priručnik za ronioce”, knjigu koju bi svaki ronilac trebao imati.