VIDEO: Rujevički dobrotvori skupili 117 tisuća kuna

U prostorijama HNK-a Rijeka na rujevičkom stadionu sinoć je održana tradicionalna, sedma po redu donatorska aukcija slika i sportskih rekvizita u organizaciji tvrtke METIS d.d. i Riječkog sportskog saveza, tijekom koje je prikupljen iznos od 103.300 kuna, dodatno »podebljan« donacijama tvrtke Densa (10 tisuća kuna) i Grada Rijeke (četiri tisuće kuna), što će biti proslijeđen Klinici za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka i Centru za rehabilitaciju Fortica Kraljevica.

Poslije sedam održanih aukcija ukupna svota prikupljenog novca iznosi 761.330 kuna koje su tijekom godina dijeljene raznim socijalnim partnerima, osim već spomenutih ovogodišnjih i Centru za rehabilitaciju Rijeka, Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka, Domu za starije bolesne psihičke osobe Turnić, Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić, Centru za biomodeliranje i inovacije u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Dnevnom centru za rehabilitaciju Slava Raškaj, Sportskom savezu osoba s invaliditetom grada Rijeke, Dječjem domu Tić iz Rijeke za podizanje kvalitete rada s djecom i uređenje prostora za poludnevni boravak i nabavku edukativnog materijala, odnosno Zakladi Sveučilišta u Rijeci - Fond Studenti za društvo znanja.

Dama u crvenom

Sudionici aukcije »borili« su se za 33 umjetničke slike i 16 sportskih rekvizita, među kojima su najveću cijenu postigli slika Štefice Rendić »Dama u crvenom« za 5.500 kuna, odnosno dres hrvatske reprezentacije s potpisima igrača koji su prošli mjesec na Rujevici svladali Slovačku i plasirali se na Europsko prvenstvo. Predsjednik Orijenta 1919 Saša Matijaš izlicitirao je početnu cijenu od pet tisuća kuna, nekoliko minuta kasnije najviše ponudio (1300 kuna) i za reprezentativni dres Bojana Bogdanovića koji u posljednje vrijeme briljira u momčadi Utah Jazz.

Među sportskim rekvizitima našli su se nogometna lopta kojom je odigrana utakmica Rijeke i Zrinjskom u okviru priredbe Povratak na Kantridu, nogometna lopta kojom je odigrana utakmica između Rijeke i Aberdeena na Rujevici tijekom ovosezonske europske misije »bijelih«, dres hrvatska visašice Anje Šimić, potpisana majica Sare Kolak, olimpijske pobjednice u bacanju koplja i članice riječkog Kvarnera, rukavice i pojas Laure Lisac, brončane sa Svjetskog prvenstva u karateu, majica s potpisima braće Martina i Valenta Sinkovića, koji već izvjesno vrijeme drže veslački primat u svijetu, potpisana fotografija nogometaša Rijeke s osvojenim ovogodišnjim Kupom, potpisana knjiga Zlatka Dalića Rusija naših snova i monografija Orijenta izdana povodom stote obljetnice krimejskoga kluba.

Malo radosti

- Hvala svima što ste došli i uveličali ovu aukciju i pomogli potrebitima, dolaze Sveti Nikola, Božić i Nova godina, drago mi je da će oni kojima smo namijenili ova sredstva malo radosniji dočekati ove nadolazeće blagdane - rekao je Jerry Pajić, predsjednik Uprave METIS-a, kojemu se u zahvalama uskoro pridružila i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac.

- Sportski rekviziti su se prošle godine pokazali zanimljivima, a vidim da su i ove godine izazvali prilično zanimanje. U svakom slučaju, za svakoga se našlo ponešto. Željeli smo ove godine promijeniti i odlučili se za stadion na Rujevici, hvala HNK-u Rijeka što su nas prihvatili i pomogli u organizaciji ovog događanja - poručila je Pešić-Bukovac.

Novac u dobrim rukama

Naravno da su sinoć najzadovoljniji bili oni zbog kojih je i organizirana aukcija, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka Harry Nikolić i Danijela Mihaljević, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortice Kraljevica.

- Naša klinika kirurški skrbi o djeci iz tri županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske, godišnje operiramo oko dvije tisuće, a pregladamo 25 tisuća djece. Državna smo bolnica, ali svaka kuna nam je dobrodošla i zato se zahvaljujem na vašim donacijama. Novac ćemo u svakom slučaju znati upotrijebiti - poručio je Nikolić.

- Predstavljam ustanovu socijalne skrbi koja brine o djeci s višestrukim teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom. Kada radite u socijalnoj ustanovi, nedostaje vam sve pa tako i novac. Zahvalni smo vam što ste odlučili doći i ostaviti svoje novce na ovoj aukciji, nama u ovom trenutku nedostaje invalidska kupaonica i sanitarni čvoj, dakle znamo gdje ćemo potrošiti ovaj novac - istaknula je Danijela Mihaljević.(novi list)

 

 

.